Wedell-Wedellsborg - Juel

Europæiske Kongehuse, fyrsteslægter, danske adelsslægter og andre godtfolk.

Björn Farmann Haraldson[1]

Mand ca. 0900 - ca. 0927  (~ 27 år)
Search for this individual using:
  
Personlige oplysninger    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Björn Farmann Haraldson 
  Født ca. 0900 
  Køn Mand 
  Død ca. 0927  Kongsgården Sem i Norge Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Begravet Farmannshaugen Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Søskende 2 søskende 
  Notater 
  • Bjørn Farmann (Haraldsson) (død 927) var en småkonge i Tunsberg (Tønsberg) i Vestfold, sønn av Harald Hårfagre (Halvdansson) og bror av Eirik Blodøks (Haraldsson). Eirik tok livet av Bjørn Farmann. Dette står beskrevet i Snorres kongesagaer.

   Bjørn hadde ?hovudbølet? (hovedsete) sitt på kongsgården Sem i Vestfold. I sagaen om Harald Hårfagre i Heimskringla forteller Snorre Sturlason at kong Bjørn hadde kjøpskip i fart til andre land. Bjørn skal ha vært både en klok og omtykt mann, og var en god høvding. Han hadde sønnen Gudrød, som ble far til Harald Grenske, som siden ble far til Olav den Hellige.
   Bjørn Farmann skal ha blitt drept av broren Eirik Blodøks på Sem kongsgård og gravlagt i Farmannshaugen der. Ved utgravninger i 1917 og 1918 viste det seg imidlertid at haugen ikke inneholdt noen grav, men antakelig var en rituell haug fra jernalderen.

   Ordet «farmann»

   Farmann var betegnelsen for «handelsmann» eller «reisende/sjøfarende handelsmann» i norrøn tid. På islandsk er farman et levende ord og i Sverige finnes ennå ordet farmansbönder i bruk om bønder som også er handelsmenn. Stammen av ordet er det samme som i dag brukes i utrykk som «å fare med». På engelsk finnes stammen av ordet fremdeles i utrykk som «to travel far and wide». På norsk har vi lenge benyttet hilsingen «farvel» for en som legger ut på reise i betydningen måtte din reise fare deg vel, men en moderne utgave kunne ha vært kjør trygt. Ordet «farmann» i navnet Bjørn Farmann er således ikke et egennavn, men hadde betydningen «Bjørn Handelsmann», altså farmannen fra Tunsberg.
   Før den norske språkreformen i 1917 ble «farmann» stavet som «farmand».

   I det moderne Norge er begrepet «farmand» mest kjent ved at det har gitt navn til forretningsbladet Farmand som ble gitt ut mellom 1891 og 1989.

   Forretningsbladet ble relansert med den nye stavemåten Farmann i 2003. Bjørn Farmann har ellers gitt navn til Vestfolds største kjøpesenter, Farmandstredet i Tønsberg, og Farmannstorget der med Bjørn Farmann-monumentet fra 1971 av Aase Texmon Rygh.

   Kilde fra «http://no.wikipedia.org/wiki/Bjørn_Farmann»
  Person-ID I193878  Ourworld | Ancestor to Rita Vollert, Efterkommer efter Harald I Hårfager, Ancestor to Ådne Amdal, Ancestor to Søren Wendt
  Sidst ændret 6 okt. 2013 

  Far Harald I Hårfager til Norge,   f. ca. 0850, Norge Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. ml. 0931 og 0932, Rogaland Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder ~ 81 år) 
  Mor Svanhild Öysteinsdatter,   f. ca. 0850 
  Familie-ID F85963  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Børn 
   1. Gudröd Björnsson,   f. ca. 0920,   d. 0968, Tønsberg i Norge Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder ~ 48 år)
  Sidst ændret 8 maj 2015 
  Familie-ID F85966  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Kilder 
  1. [S1] Michael Eneriis Website - Tryk direkte til Michael Eneriis hjemmside.