Wedell-Wedellsborg - Juel

Europæiske Kongehuse, fyrsteslægter, danske adelsslægter og andre godtfolk.

Håkon I Adelstensfostre den Gode til Norge

Håkon I Adelstensfostre den Gode til Norge[1]

Mand ca. 918 - 961  (~ 43 år)Search for this individual using:
  
Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Håkon I Adelstensfostre den Gode til Norge 
  Født ca. 918 
  Køn Mand 
  Notater Harald Hårfagre hadde mange søner, og den gongen var det slik at alle sønene hadde den same retten til å verte konge etter far sin. Eirik var den eldste av sønene, og han vart konge då Harald slutta å styre. Han likte krig og strid, og det vert fortalt at han drepte nokre av dei andre brødrene for å få kongemakta åleine. Derfor fekk han namnet Blodøks.
  Den yngste sonen til Harald Hårfagre heitte Håkon. Som ung budde han i fleire år hos kong Adalstein av England, og Håkon fekk derfor tilnavnet Adalsteinfostre.
  Då Harald døde, kom Håkon heim frå England for å ta kongemakta. Han kom først til Trøndelag og vart valgt til konge der. Då var han berre 15 år gamal. Håkon reiste kring om i landet, og alle stadar vart han hylla som konge. Broren, Eirik Blodøks, måtte flykte frå landet. Håkon var konge i 30 år, og det var gode år for landet. Han var svært godt likt av folket og fekk nok eit tilnamn - "den gode". Det var fordi han prøvde å løyse all strid utan bruk av våpen. Snorre fortel at Kong Håkon var ein usedvanleg blid mann. Han var veltalande og omgjengeleg, i tillegg til at han var svært klok og tok seg mykje av lovgjevinga.
  Frå gamalt av hadde alle frie menn i kvar bygd kome saman på Alltinget. Der drøfta og dømde dei i ulike saker og vart samde om kva for lover som skulle gjelde. I vikingtida fekk bygdene meir og meir med kvarandre å gjere. Det var derfor nødvendig at dei hadde lover som kunne gjelde for større område og for heile landsdelar. Landet fekk to faste tingstadar i den tida Kong Håkon styrte landet; Frostating og Gulating. Dit sende bygdene nokre av sine klokaste menn. Ei viktig oppgåve for lagtinget var å hylle kongar. Den som vart hylla til konge i ein landsdel måtte styre etter dei lovene som lagtinget hadde vedteke.
  Fleire gongar vart landet overfalle av fiendar. Særleg var det sønene til Eirik Blodøks som prøvde å ta makta frå onkelen sin. Håkon ordna det derfor slik at folk visste kva dei skulle gjere dersom fiendane kom. Landet vart delt inn i område og i kvart område hadde dei som budde der ansvar for å ruste ut eit bestemt antal skip med mannskap og våpen. På fjelltoppane vart det bygd vardar. Når fiendane kom til landet, vart vardane tende og meldinga om at fiendane var på veg nådde fram til alle delar av landet. Heile leidangen bestod av nærare 100 skip med mannskap.
  Medan Håkon den gode var i England vart han kjend med den nye trua. Han tok til å tru på Jesus, eller "Kvite-Krist" som nordmennene den gongen kalla han. Håkon ville at folk skulle slutte å ofre til Odin og Tor, og at dei skulle la seg døype i den nye trua. Dette ville ikkje folket gå med på, og dei fortsette med å halde blot og ofre til dei gamle gudane. 
  Titel ca. 935 
  Konge til Norge. Døde under slaget ved Fitjar i 0961. 
  Død 961 
  • Faldt under slaget ved Fitjar.
  Person-ID I193881  Ourworld | Efterkommer efter Harald I Hårfager
  Sidst ændret 16 apr. 2016 

  Far Harald I Hårfager til Norge,   f. ca. 0850, Norge Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. ml. 0931 og 0932, Rogaland Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder ~ 81 år) 
  Tilknytning Fødsel 
  Mor Thora Mosterstong,   d. eft. 0920 
  Tilknytning Fødsel 
  Familie-ID F85965  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Børn 
   1. Tora
  Sidst ændret 8 maj 2015 
  Familie-ID F85968  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Billeder
  Håkon I Adelstensfostre den gode
  Håkon I Adelstensfostre den gode

 • Kilder 
  1. [S47] Wikipedia, den frie encyklopædi, https://da.wikipedia.org/wiki/Norges_regenter.